Beställ senast 18/6 kl 12:00 för leverans innan midsommar! ☀️ Beställ senast 18/6 kl 12:00 för leverans innan midsommar! ☀️ Beställ senast 18/6 kl 12:00 för leverans innan midsommar! ☀️ Beställ senast 18/6 kl 12:00 för leverans innan midsommar! ☀️ Beställ senast 18/6 kl 12:00 för leverans innan midsommar! ☀️ Beställ senast 18/6 kl 12:00 för leverans innan midsommar! ☀️ Beställ senast 18/6 kl 12:00 för leverans innan midsommar! ☀️ Beställ senast 18/6 kl 12:00 för leverans innan midsommar! ☀️ Beställ senast 18/6 kl 12:00 för leverans innan midsommar! ☀️ Beställ senast 18/6 kl 12:00 för leverans innan midsommar! ☀️ Beställ senast 18/6 kl 12:00 för leverans innan midsommar! ☀️ Beställ senast 18/6 kl 12:00 för leverans innan midsommar! ☀️ Beställ senast 18/6 kl 12:00 för leverans innan midsommar! ☀️ Beställ senast 18/6 kl 12:00 för leverans innan midsommar! ☀️ Beställ senast 18/6 kl 12:00 för leverans innan midsommar! ☀️ Beställ senast 18/6 kl 12:00 för leverans innan midsommar! ☀️ Beställ senast 18/6 kl 12:00 för leverans innan midsommar! ☀️ Beställ senast 18/6 kl 12:00 för leverans innan midsommar! ☀️ Beställ senast 18/6 kl 12:00 för leverans innan midsommar! ☀️ Beställ senast 18/6 kl 12:00 för leverans innan midsommar! ☀️ Beställ senast 18/6 kl 12:00 för leverans innan midsommar! ☀️ Beställ senast 18/6 kl 12:00 för leverans innan midsommar! ☀️ Beställ senast 18/6 kl 12:00 för leverans innan midsommar! ☀️ Beställ senast 18/6 kl 12:00 för leverans innan midsommar! ☀️ Beställ senast 18/6 kl 12:00 för leverans innan midsommar! ☀️ Beställ senast 18/6 kl 12:00 för leverans innan midsommar! ☀️ Beställ senast 18/6 kl 12:00 för leverans innan midsommar! ☀️ Beställ senast 18/6 kl 12:00 för leverans innan midsommar! ☀️ Beställ senast 18/6 kl 12:00 för leverans innan midsommar! ☀️ Beställ senast 18/6 kl 12:00 för leverans innan midsommar! ☀️ Beställ senast 18/6 kl 12:00 för leverans innan midsommar! ☀️ Beställ senast 18/6 kl 12:00 för leverans innan midsommar! ☀️ Beställ senast 18/6 kl 12:00 för leverans innan midsommar! ☀️ Beställ senast 18/6 kl 12:00 för leverans innan midsommar! ☀️

Flag

Select Country

0

Varför vi gör vad vi gör!

Det har minst sagt varit en svår period senaste åren. Inte bara för Swedish Tonic utan för de flesta dryckesbolag inom vår nisch. Pandemin kom som en chock och vi likt många andra fick ställa om och anpassa oss på bästa möjliga sätt. Vi kämpade igenom denna tuffa tid och när allt började återgå till det normala kom kriget vilket satte många välfungerande flöden ur spel. Detta har lett till att ledtider, det vill säga tiden det tar för produkter och komponenter att levereras, ökat samt att priserna för i princip allt vi köper in gått upp. En annan avgörande faktor har varit den svenska valutan, då vi som importörer av exempelvis glas från Europa gjort att de ökande priserna stigit desto mer. Som liten aktör i branschen blir detta förödande när marginalerna går ned i kombination med en redan ansträngd likviditet efter två tuffa pandemiår.

Tonic och dryckesindustrin har länge sett likadan ut. Allting handlar om volymer. Utan stora volymer blir produkterna dyrare. Med dyrare produkter har producenterna svårt att få volymer då konsumenter i stor utsträckning letar efter attraktiva erbjudanden.

Ovanpå detta har vi livsmedelslagar/regler som gör det knepigt för mindre tillverkare att sticka ut med det vi ofta gör bra – nämligen innehåll. I vårt fall jobbar vi enbart med den riktiga råvaran. Detta innebär att om vi säger att vi har en tonic med hallon så innehåller produkten den faktiska råvaran – hallon. Idag innehåller en alldeles för stor del av alla processade livsmedel något som går under benämningen ”naturlig arom”. En naturlig arom är en tillsats som till skillnad från dess namn inte alls behöver vara naturlig. Faktum är att i de flesta fall är aromen långt ifrån naturligt över huvud taget. Med denna definition kan producenter skriva att de har naturlig arom i en hallon tonic samtidigt som produkten i själva verket inte innehåller något hallon. Till exempel finns det jordgubbsaromer som innehåller, till största del, syntetiskt framställd bananarom, men som uppfattas som jordgubb.

I Tonicens fall använder de flesta dryckesbolag en tillsatt kininarom. Kinin är en arom som man kan hitta i kinabark vilket är råvaran tonicen föddes ur och barken tillför den beska smaken i tonicvatten. Problemet med att enbart tillsätta kininarom är att smakerna från barken helt exkluderas. Det är ungefär som att säga att man har kaffe i en produkt men av de 600 aromerna som finns i en kaffeböna, bara valt att använda en arom. Då innehåller, i min värd, produkten inte kaffe.

Så varför använder sig många dryckesbolag sig av naturliga aromer? Svaret är ganska enkelt – det är extremt billigt samt att konsumenten tror att de får en lika naturlig produkt. Med det sagt gör detta att mindre aktörer som swedish tonic får svårt att konkurrera med en produkt som är betydligt dyrare att producera och som samtidigt inte får några självklara marknadsfördelar med sitt innehåll.

Får det oss att tänka om när det kommer till innehåll? Absolut inte! Vi tror stenhårt på det vi gör och vi ser en dysfunktionell marknad som vi vill förändra. Om det inte redan framgått så tror vi på rena ingredienslistor, tydliga smaker och naturliga processer. Självklart kommer det alltid finnas volymföretag som tummar på innehållet, men då vill vi att det ska framgå i ingredienslistan. Vi är ett naturligt dryckesbolag och oavsett vad vi tillverkar så ska vi kunna ställa oss bakom innehållet. Oavsett om det är en tonic, ginger beer eller lemonad. Gör vi en produkt med socker ska vi se till att det är odlat i vårt närområde och om vi säljer en sockerfri produkt ska sötningen vara så pass naturlig som möjligt och ha en minimal negativ påverkan på den som dricker.

Vi har helt klart en lång väg kvar innan Swedish Tonic har den plats på marknaden som vi förtjänar och till dess kommer vi fortsätta kämpa för det vi tror på. Marknaden ser ut som den gör just nu och vi tror att branschen kommer behöva utvecklas. Detta görs sannolikt bäst med liknande aktörer som fortsätter göra det vi gör och på så sätt få konsumenter att inse skillnaderna mellan storskaliga artificiellt framställda volymprodukter och naturliga (något dyrare) produkter.

//Gustaf Ytander, Medgrundare och VD på Swedish tonic

Gustaf Ytander Swedish Tonic
Gustaf Ytander Vd och medgrundare på swedish tonic
Varukorg(0)

Din varukorg är tom!