Beställ senast 18/6 kl 12:00 för leverans innan midsommar! ☀️ Beställ senast 18/6 kl 12:00 för leverans innan midsommar! ☀️ Beställ senast 18/6 kl 12:00 för leverans innan midsommar! ☀️ Beställ senast 18/6 kl 12:00 för leverans innan midsommar! ☀️ Beställ senast 18/6 kl 12:00 för leverans innan midsommar! ☀️ Beställ senast 18/6 kl 12:00 för leverans innan midsommar! ☀️ Beställ senast 18/6 kl 12:00 för leverans innan midsommar! ☀️ Beställ senast 18/6 kl 12:00 för leverans innan midsommar! ☀️ Beställ senast 18/6 kl 12:00 för leverans innan midsommar! ☀️ Beställ senast 18/6 kl 12:00 för leverans innan midsommar! ☀️ Beställ senast 18/6 kl 12:00 för leverans innan midsommar! ☀️ Beställ senast 18/6 kl 12:00 för leverans innan midsommar! ☀️ Beställ senast 18/6 kl 12:00 för leverans innan midsommar! ☀️ Beställ senast 18/6 kl 12:00 för leverans innan midsommar! ☀️ Beställ senast 18/6 kl 12:00 för leverans innan midsommar! ☀️ Beställ senast 18/6 kl 12:00 för leverans innan midsommar! ☀️ Beställ senast 18/6 kl 12:00 för leverans innan midsommar! ☀️ Beställ senast 18/6 kl 12:00 för leverans innan midsommar! ☀️ Beställ senast 18/6 kl 12:00 för leverans innan midsommar! ☀️ Beställ senast 18/6 kl 12:00 för leverans innan midsommar! ☀️ Beställ senast 18/6 kl 12:00 för leverans innan midsommar! ☀️ Beställ senast 18/6 kl 12:00 för leverans innan midsommar! ☀️ Beställ senast 18/6 kl 12:00 för leverans innan midsommar! ☀️ Beställ senast 18/6 kl 12:00 för leverans innan midsommar! ☀️ Beställ senast 18/6 kl 12:00 för leverans innan midsommar! ☀️ Beställ senast 18/6 kl 12:00 för leverans innan midsommar! ☀️ Beställ senast 18/6 kl 12:00 för leverans innan midsommar! ☀️ Beställ senast 18/6 kl 12:00 för leverans innan midsommar! ☀️ Beställ senast 18/6 kl 12:00 för leverans innan midsommar! ☀️ Beställ senast 18/6 kl 12:00 för leverans innan midsommar! ☀️ Beställ senast 18/6 kl 12:00 för leverans innan midsommar! ☀️ Beställ senast 18/6 kl 12:00 för leverans innan midsommar! ☀️ Beställ senast 18/6 kl 12:00 för leverans innan midsommar! ☀️ Beställ senast 18/6 kl 12:00 för leverans innan midsommar! ☀️

Flag

Select Country

0

Whisky och dess historia

Nu kanske du undrar varför du kan läsa om whisky på en hemsida som primärt handlar om gin & tonic? Orsaken är enkel. Att Swedish Tonic fungerar till så mycket mer än bara gin. Testa att blanda en Whisky Sour med vår Tonic Syrup så får du se!

Whisky i början

Man har alltid antagit att whiskyns rötter finns i Skottland, och på sätt och vis finns det väl en sanning i det. Den whisky som de framställde på 1400-talet är den tidigast kända som är hyfsat lik dagens variant. Men det är faktiskt irländska munkar som lade grunden för den skotska whiskytillverkningen redan under 700-talet, då de i ett misslyckat försök att tillverka parfym i stället fick fram en smakrik alkoholdryck. Drycken, även om den kanske inte var lik dagens whisky, presenterades för skottarna i samma veva som när de iriska munkarna under sina missionärsresor försökte introducera kristendomen i Skottland.

Dokumentet, en skriven inköpslista av en viss broder John Cor från klostret Lindores, kan dateras till år 1494. Enligt detta dokument har broder John Cor troligtvis velat skapa ett brännvin för alkemiska syften. Det är det här dokumentet som gör att det uppstår oenigheter om huruvida whiskyn faktiskt är irländsk eller skotsk från grunden.

Lite senare

När munkväsendet så småningom upphörde spreds kännedomen om denna dryck, som nu hade både förfinats och putsats av skottarna, ut till den skotska landsbygden. Whiskyn blev nu något som bönderna gjorde av kornskördens överskott. Men när England och Skottland förenades år 1707 stiftades flera lagar, vilket var Englands sätt att kunna kontrollera inte bara de upproriska skottarna, utan också det skotska näringslivet. År 1757 stiftades ett destilleringsförbud i Storbritannien, dock inte för hembränning. Detta förbud gjorde att smuggelhandeln i högländerna ökade. När man insåg problematiken med smuggling så införde man 1784 års mäsklag. Med den nya lagen ville man nu uppmuntra destillering på laglig väg. Det brittiska parlamentet höjde sedan skatter och införde en destilleringslicens som inkluderade hembränningen. Smugglingen fortsatte.

År 1823 stiftades en skarpare destilleringslag, vilket innebar stora förändringar inom whiskyframställningen:

  • Det brittiska parlamentet införde en licensavgift
  • En minimumproduktion på 150 liter per år instiftades
  • Varje såld whiskyflaska beskattades.

Men trots att lagarna skärptes så ökade antalet destillerier. Ny konkurrens ledde slutligen till bättre whisky, då tillverkarna började att experimentera och variera sitt utbud. Även idag är Skottland ett av de länder som har stört variation i sin whiskyproduktion; det tillverkas mycket scotch whisky som blandas mellan inte bara olika årgångar och typer, utan även olika destillerier.

På 1830-talet uppfann Robert Stein och Aennes Coffey den kontinuerliga destilleringspannan, och det var nu den whisky som vi dricker idag verkligen började växa fram. Förut hade de skotska bönderna tillverkat whisky i syfte att hålla värmen under de kalla nätterna, men med den nya pannan var det nu möjligt att producera sprit billigare och lättare. Då processen var kontinuerlig så kunde man också framställa mer sprit per gång.   

Whisky ökade i massproduktion och uppmärksammades internationellt redan 1860. Då hade franska vinodlingar förlorat stora skördar och ibland också fått sina vinodlingar nedbrända på grund av vinlöss. Man ersatte konjak med skotsk whisky. Populariteten spred sig vidare till Spanien, där tillverkarna insåg att de använda, tomma sherryfaten passade utmärkt till lagring av maltwhisky.

Ett sekel senare, runt 1950-60-talen, ökade intresset för single malt utanför skotsk mark, och exporten ökade märkbart.

I dag är whiskytillverkningen Skottlands största exportindustri, och Storbritanniens femte största. Det exporteras varje år närapå en miljard flaskor skotsk whisky.

Sveriges mest kända whiskytillverkare är Mackmyra som drog igång sin whiskytillverkning 1999. Idag har de breddat sin portfölj med gin varpå Swedish Tonic har fått den stora äran att ta fram en matchande tonic vid namn Kreatör Tonic.

Varukorg(0)

Din varukorg är tom!