Cocktailshaker från Swedish Tonic med Bianca Ingrosso

Cocktailshakern – bartenderns bästa vän

Det viktigaste redskapet en bartender har vid blandning av drinkar är med största sannolikhet cocktailshakern. Det är en relativt enkel konstruktion, bestående av ett par delar som sammankopplas efter att man har fyllt en del drinkens olika ingredienser.

Cocktailshakerns historia

Redan 7 000 f.Kr. användes en föregångare till cocktailshakern i Sydamerika. Det finns också belägg för att egyptierna under 3 500-talet f.Kr använde något liknande när de under jäsningsprocessen smaksatte sina drycker med diverse kryddor.

Men det var först under mitten av 1800-talet som shakern började se ut som den dagens bartendrar använder. Det sägs att den av rent misstag ”uppfanns” av en värdshusägare. Mannen ifråga använde vanligtvis två glas när han blandade till drinkar, men upptäckte att han vid ett tillfälle hade använt ett glas som var större än det andra. Detta fungerade bra, för då rann inte innehållet ut och han behövde inte bekymra sig för att glasens öppningar skulle glida isär när han skakade innehållet. Dessutom kunde han skaka drinken med en helt annan kraft än tidigare, vilket påverkade både drinkens smak och utseende.
Detta knep spreds, och så småningom började företag lägga patent vid utveckling av det som nu fick beteckningen “cocktailshaker”. Under slutet av 1800-talet fanns det flera varianter, varav några inkluderade tilläggsdelar i form av exempelvis en sil eller filter.
Trots att man under 1920-talet inledde den så kallade förbudstiden i USA, då det var förbjudet att sälja, inneha och importera alkohol så producerades många olika typer av shakers, vissa var designade att likna till exempel pingviner, fyrhus och zeppelinare. Shakern började symbolisera stil och elegans, en uppfattning som höll sig kvar även efter förbudstidens slut.
Men i början av 1940-talet, när USA blev mer involverade i andra världskriget, så fokuserade företagen på att tillverka granater och liknande typer av krigsmaterial, snarare än shakers. Först efter några decennier så fick shakern sin stora comeback. Det kom lägligt i samband med att bartendrarnas kreativitet blev en trend och många nya drinkar, med olika smaker och innehåll blev mer populära.

Olika typer

I dag är cocktailshakern ett av de viktigaste redskapen en bartender använder när hen blandar drinkar. Det finns många olika varianter, och här nedan kan du läsa kort om dessa.

1. Bostonshakern

Den äldsta motsvarigheten till bostonshakern tillverkades redan under 1870-talet, då med en inbyggd sil i metalldelen.

I dag består bostonshakern av två delar, den större delen är gjord av rostfritt stål och tar vanligtvis ett innehåll på 800 ml. Den andra delen är gjord av glas, med ett innehållsupptag på 450 eller 570 ml. Man kopplar samman de båda delarna och skakar innehållet till önskad konsistens, detta bör inte ta mer än 10-20 sekunder, beroende på hur hårt man skakar och hur välblandat innehållet ska vara. Tack vare att den ena delen är av glas så kan bartendern se hela blandningsprocessen. Dessutom kan man med fördel blanda upp till tre drinkar samtidigt, eftersom shakern rymmer så mycket innehåll. För att få bort bland annat oönskad is och fruktkött måste man sila innehållet innan det hälls i cocktailglaset. Det finns anpassade silar till just shakers, både platta och skålformade varianter.

2. Cobblershakern

Cobblershakern uppfanns 1884, och ser i stort sett likadan ut idag som den gjorde då. Den består av tre delar – en avlång underdel, en mindre överdel där det finns en inbyggd sil samt en korkliknande topp, som kan användas för att mäta upp innehållet. Den här shakern är mindre till storleken än bostonshakern, och det går därför bara att blanda en drink åt gången.

Vissa bartendrar hävdar att på grund av dess ringa storlek kan man ha kontroll över shakern på ett helt annat sätt än man kan med bostonshakern, vilket gör att den kan anses vara mer effektiv. Det sägs även att på grund av dess flaskliknande form så blandas innehållet bättre med en cobblershaker, dock tar det längre tid. Dessutom kan vakuumet som bildas inuti blandaren ”klistra igen” de olika delarna, och göra den svåröppnad. För att man inte ska få drycken över händerna kan man spola av shakern under rinnande, varmt vatten innan den öppnas.

Cobblershakern anses vara ideal att ha i hemmet, dels för att den är liten, men också för att designen ofta är mycket varierad och stilren. Den är helt enkelt snygg att ha stående på barskåpet eller i bokhyllan.

3. Den franska cocktailshakern

Den franska cocktailshakern har funnits i flera århundranden, men har aldrig riktigt haft något “genombrott”. Den har dock blivit välsignad med de finaste egenskaperna från de båda tidigare nämnda exemplen. Den har med sina två delar fått bostonshakerns effektiva och smidiga funktioner, och samtidigt bär den drag av cobblershakerns vackra design. Till utseendet består den av en lång, smal underdel och en mindre, korkliknande överdel. Båda delarna är tillverkade av rostfritt stål.
Av de shakers som finns på marknaden så är det den här varianten som anses vara mest retro och elegant, och det är också oftast den som är dyrast och svårast att få tag i.

Vilken variant är att föredra?

Självklart varierar det från person till person och från bartender till bartender. I Japan är cobblershakern i regel mest populär, men annars verkar bartendrar överlag föredra bostonshakern. Den franska cocktailshakern har många av bostonvariantens bästa drag, men precis som cobblershakern så kan man bara tillreda en drink åt gången. I en fullsatt bar behöver bartendern en shaker som kan blanda många drinkar samtidigt, och här är det enbart bostonshakern som levererar. Men de bartendrar som favoriserar de två mindre varianterna vänder gärna på slanten och hävdar att den drink som blandas med en liten shaker är en drink som har bartenderns fulla uppmärksamhet. Den är helt enkelt gjord med kärlek.

 

Gin allt mer populärt – Sveriges 10 mest sålda gin 2020

Gintrenden växer sig allt starkare och totalt såldes ca 2.5 miljoner gin på Systembolaget 2020. Det ..

Läs inlägg

Whisky och dess historia

Nu kanske du undrar varför du kan läsa om whisky på en hemsida som primärt handlar om gin & toni..

Läs inlägg

Ginhistoria Del 1 – Historien om Tanqueray

Första delen av vår artikelserie Ginhistoria är äntligen här. Tanqueray har kommit att bli en av de ..

Läs inlägg

Tonic och dess historia

Tonic är idag en av världens vanligaste förekommande drinkutblandningar. Från början hade emell..

Läs inlägg