Alla myter om gin

Vad vet du om gin? Stämmer det att man brukade det använda som läkemedel? Att det verkligen är Storbritannien som är ginets ursprungsland eller att det har en effekt som lätt kan locka fram tårar?Ja, som du kanske förstår så cirkulerar det många myter och historier kring denna smakrika dryck, men vad är egentligen sant? 

1. Vilket är egentligen ginets ursprungsland?

En vanlig missuppfattning är att gin ursprungligen kommer från Storbritannien. Det stämmer att britterna har en stark anknytning till drycken, deras gemensamma historia går så långt tillbaka som till slutet av 1500-talet, men det är faktiskt inte britterna som är dryckens fader. Gin var ett holländskt enbärskryddat brännvin – genever – som engelsmännen upptäckte vid ett fälttåg i Holland under 1580-talet. De älskade drycken och tog den med sig hem till England, vilket var starten till det som vi dricker idag.

2. Vad utmärker gin?

Enbär är den huvudsakliga kryddan som används vid framställning. Om drycken inte är tillräckligt kryddad med enbär för att smaken ska finnas där så kan det inte klassificeras som gin. Det används dock ofta andra kryddor för att dryga ut och runda av smaken. Det sägs att alla ginsorter är till 80% smaksatta med botaniska ämnen. Det är främst enbär, men även korianderfrön, irisrot, angelikarot, citrusfrukter och kanel kan användas vid smaksättning. De flesta ginsorter använder irisrot eller angelikarot som fixativ för de flyktiga smakerna. Om du öppnar en ginflaska som inte har en av de båda rotsorterna som fixerar och behåller de flyktiga smakerna så kommer doften av gin snabbt att försvinna.

3.Fungerar gin som läkemedel?

Vid framställning av gin – särskilt när det är hembränt, som det var förr i tiden – tillkommer ofta en finkelsmak som inte är särskilt tilltalande. Därför brukade man då lägga till diverse kryddor och socker för att kunna dölja smaken. Då enbär ansågs ha bra läkande effekt, men också dolde finkelsmaken så började man att använda dessa ingredienser.
Under mitten av 1600-talet blev gin dokumenterad som läkemedel. Dr. Franciscus Sylvius, en holländsk läkare, hävdade att gin var bra medicin mot både magbesvär, gikt och njurproblem.
När man under 1700-talet förbjöd produktion av gin och höjde skatterna på importerad sprit så började folk göra hembränt, och då uppstod “nya läkemedel”. Exempel på dessa är Cuckold’s Comfort och My Lady’s Eye Water. Det var naturligtvis vanlig, hembränd gin, vilket bidrog till att folk började supa snarare än blev friska från sina sjukdomar. Detta problem varade långt in på 1800-talet, då gin var billigt jämfört med importerad sprit.
Huruvida gin verkligen botar sjukdomar som magbesvär och njurproblem kan dock ifrågasättas.

4. Är det sant att gin kan få dig att gråta?

Precis som alla andra alkoholdrycker så kan gin ha en nedsänkande effekt, vilket väcker undantryckta känslor och höjer risken för depressioner.
Under 1700-talet var gin praktiskt taget billigare än vatten, och betydligt mer populär än annan alkohol. Detta var det enda dokumenterade sekel då fler dog än föddes. Man säger att det inte bara var själva alkoholismen som dödade folk, utan även de depressioner som kunde leda till självmord.
Ja, som du märker så finns det mycket spännande och mytomspunnen historia. Vill du ha mer ingående information om ginets uppkomst och utveckling så finns det att läsa här.

Gin allt mer populärt – Sveriges 10 mest sålda gin 2020

Gintrenden växer sig allt starkare och totalt såldes ca 2.5 miljoner gin på Systembolaget 2020. Det ..

Läs inlägg

Whisky och dess historia

Nu kanske du undrar varför du kan läsa om whisky på en hemsida som primärt handlar om gin & toni..

Läs inlägg

Ginhistoria Del 1 – Historien om Tanqueray

Första delen av vår artikelserie Ginhistoria är äntligen här. Tanqueray har kommit att bli en av de ..

Läs inlägg

Tonic och dess historia

Tonic är idag en av världens vanligaste förekommande drinkutblandningar. Från början hade emell..

Läs inlägg