Historien om Tequila

Man tror att namnet tequila ursprungligen kan komma från en vulkan med samma namn. 1874 fick en by med rötter från 1500-talet namnet Tequila, och det är numera främst i Tequila och områdena runt staden som drycken tillverkas.
Arkeologer har hittat spår efter den tequilaliknande drycken pulque på krukskärvor från forntiden, då mellan år 150-300 f.Kr. Det var ett forntidsfolk i Teotihuacán i centrala Mexico som tillverkade drycken långt innan både aztekerna och spanjorerna kom till platsen. Det tycks ha skett av ren slump, då agaveväxtens stärkelserika sav började jäsa under den stekande solen. Man fick då fram en svagt alkoholiserad dryck. Pulque var inte bara en berusningsdryck, utan fungerade även som ett energirikt och näringsrikt komplement till måltiderna.
Men tequilans tillkomst började egentligen inte förrän när de spanska conquistadorerna kom till Mexico i början av 1500-talet. Spanjorerna skapade stora fält där de enbart odlade blå agave. Senare tog man med sig destilleringsapparater från Europa för att få fram högre alkoholhalter från växterna. Detta var något som indianerna redan hade gjort för att framställa sina egna drycker aguamiel och balche.
Det första “riktiga” destilleriet grundades år 1600 av spanjoren don Pedro Sanchez de Tagle. Han tillverkade tequilans föregångare Vino de Mezcal, det vill säga mezcalvinet. Här lät man saften från agavens stam jäsa i upp till 3 dygn innan man destillerade det.
När drycken formellt hade fått namnet Tequila – under den sista halvan av 1800-talet – så började man exportera drycken. Om den inte tillverkades i eller runt staden Tequila så fick den dock inte heta Tequila.

Myten om larven

Det finns en myt att det ligger en larv i tequila – i vissa fall nedmald. Detta är inte helt sant. Mezcal kan dock ha en larv i flaskan, det är oftast en vit Oro- eller röd Rojolarv som lever på agaven. Förut trodde man att larven bar på agavens själ och därmed skulle bära den vidare till personen som drack mezcaldrycken.
Man la också agavelarver i drycken för att kontrollera dess alkoholhalt. Syftet var att visa att spriten är tillräckligt stark. Om den var för svag skulle larven lösas upp.
Att lägga larver i flaskan har i dag blivit en marknadsföringstrend för en del tillverkare, snarare än de båda förstnämnda anledningarna.

Gin allt mer populärt – Sveriges 10 mest sålda gin 2020

Gintrenden växer sig allt starkare och totalt såldes ca 2.5 miljoner gin på Systembolaget 2020. Det ..

Läs inlägg

Whisky och dess historia

Nu kanske du undrar varför du kan läsa om whisky på en hemsida som primärt handlar om gin & toni..

Läs inlägg

Ginhistoria Del 1 – Historien om Tanqueray

Första delen av vår artikelserie Ginhistoria är äntligen här. Tanqueray har kommit att bli en av de ..

Läs inlägg

Tonic och dess historia

Tonic är idag en av världens vanligaste förekommande drinkutblandningar. Från början hade emell..

Läs inlägg