Om oss

Grundarna till Swedish Tonic

Allting började med en idé om att skapa något nytt som skulle förändra bilden av det vardagliga och säkra. Utrustning och ingredienser beställdes från världens alla håll och efter många justeringar fram och tillbaka hade skaparna tagit fram en produkt som för oss tillbaka till hur allt började en gång i tiden. Swedish Tonic är modern variant av den tonic som på 1700-talet användes i drinken Gin & Tonic. 

Riktiga råvaror

Vi använder alltid råvaror av högsta kvalitet och vi strävar efter att i största möjliga mån använda närproducerade och ekologiska varor i vår tillverkning. Medan många av tonicvattnen idag använder aromämnen utvinner vi kininet ur riktig kinabark.

En historielektion

Tonicvatten har sitt ursprung i Brittiska Indien där kininet från huvudingrediensen kinabark användes för att motverka malaria. På grund av dess beskhet blandade man i gin och andra ingredienser vilket resulterade i världens första drink, Gin & Tonic.

Varför en "tonic syrup"?

Tidigt framkom en vision att skapa en tonic vars smak och formgivning skulle förändra folks bild av drycken. Förutom en ny unik smak som kan kan användas som smaksättare i många olika sammanhang är en syrup även positivt ur miljöperspektiv.

Genom att gå tillbaka till hur tonic brukades på 1800-talet, skapade grundarna Viktor Eriksson och Gustaf Ytander en tonic där produktens kvalitet och dess ingredienser stod i fokus. För att tonicen alltid ska upprätthålla en kvalitativ och välbalanserad nivå kontrolleras varenda steg i processen av grundarna själva och har gjorts sedan dag ett.

Varför Viktor en dag bestämde sig för att göra en tonic är långt ifrån en slump. Det hela grundar sig i en strävan efter att alltid vilja förbättra det befintliga och därtill gärna inom mat och dryck. Det fanns sedan länge ett missnöje över dagens tonicutbud och när chansen sedan uppstod tog den inte lång tid innan Gustaf fick ett samtal med en inbjudan till att tillverka tonic.

De två har umgåtts sedan tidig ålder i en förort till Stockholm, där det sociala har spelat en stor del i deras uppväxt. De var tidigt ute på Stockholms olika cocktailbarer för att testa nya drinkar, men när det sedan var dags att göra det hemma insåg dem att det skulle till väldigt många tillbehör vilket många inte har hemma i ett vanligt hushåll. Redan där växte en tanke fram kring att göra en drink vars tillvägagångssätt var enkelt, men med smak som drinkarna i cocktailbarerna.

När sedan idén om att skapa en tonic vars smak hade en helt annan komplexitet än den tonic som serveras i dagens barer och en elegans och historia som få drinkar idag uppnår, insåg de två skaparna att detta var något som kunde bli något riktigt bra. Att skapelsen dessutom fick en bärnstensfärgad ton gav ännu en särskiljande förmåga och skapat visionen om att ”En riktig tonic är gul”.

Veckorna gick med prover fram och tillbaka. Tillslut fanns både ett innehåll och utseende på flaskan som signalerade den elegans och rustika känsla som grundtanken kom ifrån. Med djupa och rena smaker från Sverige blev Swedish Tonic tillslut det självklara namnet, som med stolthet bär en säregen ton från Skandinavien.

Tonicflaskor delades ut av grundarna som gå-bort-presenter i samband med olika evenemang och produkten fick tidigt mycket uppmärksamhet. Det var inte endast vänner som fick upp ögonen för Swedish Tonic utan kort därpå hade sommelierer och andra i dryckesbranchen fått tag på Swedish Tonic. Johan Hedberg även känd som Matgeek, var en av dem första att recensera produkten vilket gav en kraftig puff framåt för det nystartade tonictillverkarna.

Hemsida byggdes, e-handel startades och intresset för produkten ökade kraftigt. Plötsligt hörde personer av sig från världens alla håll. En recension som gjordes på Tjock.se fick detta momentum att fortsätta ytligare. I det här stadiet klev ännu en person in i bilden. Då de två grundarna hade jobbat mycket med försäljning tidigare men desto mindre inom e-handel saknades en viktig pusselbit i teamet för att få bärkraft. Därför klev Anton Askenström in i bilden med gedigen erfarenhet inom branschen då han drivit e-handel sedan 16-års ålder.

Tillsammans driver Viktor, Gustaf & Anton bolaget med stöd från ett gäng investerare som bidrar med kunskap och kompetens för att etablera Swedish Tonic i världen.